26. 4. svátek má Oto

Počasí začíná nahrávat růstu hub. Kde si podle meteorologů již brzy nasbíráte plné košíky?

3. července 2023   (10:51)
Počasí začíná nahrávat růstu hub. Kde si podle meteorologů již brzy nasbíráte plné košíky?
foto: ČHMÚ

Podle posledních průzkumů jsou houby nejbohatším zdrojem rostlinných bílkovin.


Houbařská sezona se zatím nevyvíjí tak dobře, jak odborníci předpokládali. I přes teplé počasí rostou houby málo, což může být způsobeno suchým začátkem roku a absencí srážek v červnu. Česká mykologická společnost vydává jednou týdně mapu růstu hub. Podle ní se ale začínají tvořit dobré podmínky. Negativní vliv má také kůrovec. Kde zmizely lesy, zmizely i houby. V místech, kde lesy prořídnou, se dostane víc slunce, vítr to tam vyfouká, osuší vrchní vrstvu půdy a houby nerostou.

„Mapa vychází ze srážek, které spadly za posledních třicet dní, přičemž nejvíc jsou zvýhodňovány srážky, které spadly nedávno,“ upřesnili meteorologové. Právě ty udávají nasycenost půdy, která je pro růst hub nejdůležitější.
Podle posledních průzkumů jsou houby nejbohatším zdrojem rostlinných bílkovin – obsahují jich 31 – 40 %. Jsou také dobrým zdrojem železa, vápníku, draslíku, sodíku, fosforu a vitaminů B, C, D a K. Již dlouho se houby používají v tradiční medicíně. Díky kyselině listové se používají při léčbě anémie a poměr sodíku a draslíku je vhodný pro lidi s hypertenzí, diabetem a obezitou.
Rekordní sezóna z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub. Zda se ale ta letošní zcela vydaří, se ukáže až na podzim. V tu dobu totiž roste hub nejvíce.
Rekordní sezóna z hlediska tuzemských houbařů …
foto: ČHMÚ

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies