26. 4. svátek má Oto

Ořešák a jeho plody využijete nejen na pečení buchet a do vánočního cukroví

8. října 2017   (15:04)
Ořešák a jeho plody využijete nejen na pečení buchet a do vánočního cukroví

Strom, který znali už ve starověku, se dá využít téměř celý. Nezaměřujte se jen na jeho plody



Máte na zahradě, ve vaší ulici nebo v parku Ořešák královský zvaný vlašský? Můžete si pogratulovat, protože jeho plody, vlašské ořechy, jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminu E, B1 a B6. Také obsahují zinek a hořčík, který našemu tělu často chybí. Najdete v nich i draslík, fosfor, železo, mangan nebo selen. Dopřejte si denně pět ořechů, čímž prospějete zlepšení mozkové činnosti a také krevnímu oběhu.

Ořešák má navíc velmi dobré antiseptické účinky. Nálev z listí můžete použít při ošetření zánětů kůže, na akné nebo při zánětech dutiny ústní. Hojně ho využívají také pacienti s lupénkou. Světlovlásky si z odvaru ze zeleného oplodí mohou například vyrobit přeliv na vlasy, který zvýrazní hnědý tón vlasů. Z nezralých plodů lze vyrobit i ořechový likér. Stačí naložit ještě zelené, nezralé ořechy do alkoholu nebo do tzv. Svatojánského vína a nechat uležet společně s cukrem nebo medem. A skořápky se budou hodit na vánoční plovoucí svíčky.

Jen pozor, listy ořešáku nejsou úplně vhodné do kompostu. Díky jejich antiseptickým vlastnostem zpomalují činnost mikroorganismů, které jsou pro tvorbu kompostu důležité. Navíc jsou listy velmi tuhé a mají na sobě tenkou voskovou vrstvičku a proto potřebují k rozkladu delší dobu než listy jiných stromů. Také juglon, mírně toxické, aromatické barvivo obsažené v listech a plodech, nepřispívá k rozkladu. Proto je dobré listí nadrtit a smíchat s jiným rostlinným materiálem.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: ZP







Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies